AKDAĞ’DA SONDAJ ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Akdağ, Kütahya Gediz ilçesi sınırları içinde yer alıyor. 2 bin 121 metre yüksekliği ile Murat Dağı’ndan sonra bölgenin en yüksek ikinci dağı konumunda. Yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda ve 200 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Akdağ, Ulugedik, Asar, Ulukür, Duguklukaya, Karkuyusu, Yayla ve Kirazlıpınar tepeleri ile biliniyor. Endemizm itibariyle yüzde 10.3 ile yüksek sayılabilecek bir orana sahiptir. Endemik bitki oranı Eğrigöz (yüzde 8.2) ve Simav dağlarından (% 9.4) yüksek; ama Murat dağı (yüzde 13)’ndan az. 47’si endemik olmak üzere 171 bitki türüne ev sahipliği yapıyor.
Gediz’in en önemli su kaynaklarından olan Akdağ’da, özellikle Susurluk Nehri ve Bursa’nın en büyük su kaynağı olan Emet Çayı’nın doğduğu yer olan bölgede maden rezerv kaynakları için sondaj çalışmaları yürütülüyor. 2012 yılında Maden Tetkik ve Arama ( MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda, Akdağ’da Molibden kaynaklarının bulunduğu tespit edilmesine rağmen, o dönemde maden çıkarımı yapılmamıştı. Ancak günümüzde, Gürlek Köyü, Pınarbaşı Köyü ve Yelki Köyü çevresinde bu maden için bir firma tarafından 2023 yılında tekrar CED başvuru yapıldığı ve başvurunun, 2024 şubat ayında Kütahya İl Özel İdare tarafından “su kaynaklarına geri dönülemeyecek derecede zarar vereceği” gerekçesiyle reddedildiği bildirildi.
TARIM ARAZİLERİ VE DOĞAL ZENGİNLİKLER TEHLİKEDE
Akdağ Yok Olmasın Platformu sözcüsü İbrahim DEMİR:Öncelikli olarak bilgi kirliliğinin olmaması ve halkımıza yanlış bilgiler vererek sondaj sahasında çalışanlarla ve devlet birimleriyle karşı karşıya gelmemek insanlara doğru bilgi vermek adına Akdağımıza sahip çıkmak ortak paydaşlarımızla hareket etmek için platform kurduk. Söz ler yok olur ama yazılan belgeler kalıcıdır. Bizim elimizde belgeler mevcuttur.
Akdağ Gürlek köyü Sarıyer mevkinde sondaj çalışmaları bir haftadır devam etmektedir. ETİ madencilik MTA ya müracaat ederek maden sahasındaki madenlerin aranması ve rezervi hakkında bilgi istemiş. MTA da ihale ederek 5000 metre küp sondaj ihalesi yapmıştır. 3 sondaj Gürlek köyünde 2 sondaj Pınarbaşı Köyünde ve 2 sondajda Yelki köyünde yapılacaktır.Akdağ bölgesindeki köylülerle istişare toplantısı yaparak önce halkın bilinçlenmesi bilgi alış verişi için Akdağ Yok Olmasın Platformu kurulmuştur. Muratdağı yok olmasın platformu, Kütahya Barosu cevre komisyonu , Kütahya Gedizliler Derneği ,Uşak barosu ve Mühendisler birliği bizim ortak paydaşımız ve bizi desdek veren Gediz Belediyesi ve başkanımız Nejdet Akel’e desdek veren herkesden Allah razı olsun. Gediz deki bütün siyası parti yetkilileri desdek vermektedir buda bize ayrıca güç veriyor. Gediz’in ortak değerleri siyaset üstüdür. Şu asla özellikle Gediz ve köylerinde yaşayan halkımız asla unutmasın evlatlarımız ve çocuklarımız Muratdağı ve Akdağın ekolojisinin bozulması durumunda bıraktığınız miras bumu derse inanın çok üzülürüz. Herşey gelecek neslimizin güzel bir hayat yaşamasıdır. Biz Türk toplumun geleneği bu değilmidir.
Bu platformun amacı: Akdağ bölgesindeki arazinin doğal güzelliğinin aynı kalması gelecek nesile ekolojisinin değişmeyen doğa güzelliğinin aynı şekilde yeni gelecek neslimize miras olarak bırakmaktır.
Ayrıca su kaynaklarımızın olumsuz etkilenmesi Akdağdaki köylerin tarım alanlarında kullanması ve evlerinde su olarak kullanılmamaktadır. Ayrıca Gediz Belediyesi içme suyu olarak kullanmaktadır.Akdağdan çıkan sularımız Gediz Göleti ve Çeltikçi Göletinine gitmektedir.
En önemlisi Ege havzasına ve Bursa Kemalpaşa nehrine akarak su ihtiyaçlarına karşılamaktadır. Doğa ve suyumuzun olumsuz şekile dönüşmemesi amacımızdır.
Gerçekleştirilecek maden arama faaliyetlerinin Gediz Ovası’ndaki tarım arazilerini tehdit edebileceği düşünülmektedir. Tarım arazilerinin yok olma tehlikesi, bölge ekonomisini ciddi şekilde etkileyecektir. Bizler zaten yıllardır Gürlek ve Çeltikçi köylerindeki halk Taş ocağından dolayı tarlalarımızdaki bitki ve sebze doğru dürüst verim alamıyor zarar etmektedir. Köylülerin geliri tarımdır. Halkın Sağlığında olumsuz sorunlar çoğalmakta KUAH ve AKÇİĞER hastalıkları artmıştır. Akdağ platformu olarak Akdağda ne tür maden çıkarsa çıksın bizler karşıyız.
Devletimiz bu maden ocağını kendisi işletmeyecek sondaj sonucundaki verimliliğe göre ihale edecek şirketler para kazanacak birkaç kişi zenginliğine artıracak diye; Akdağ da yaşayan köylüler ve Gediz halkı olumsuz yaşamaya yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur diyoruz.
AKDAĞ YOK OLMASİN PLATFORMU