Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Azerbaycan tarihinde ilk kez çok dizili tarihi uzun metrajlı televizyon filmi çekiliyor

AzTV’de yayınlanacak dizi iki sezondan oluşacak, ilk sezonunun adı “Atabeyler: Şemseddin Eldeniz” olacak.
Kültür Bakanlığı ortaklığıyla çekilecek dizinin ilk sezonunun 24 bölümden oluşması planlanıyor.

AzTV'de yayınlanacak dizi iki

 

Azerbaycan tarihinde ilk kez çok dizili tarihi uzun metrajlı televizyon filmi çekiliyor

“Azerbaycan Televizyon ve Radyo Yayıncılığı” Kapalı Anonim Şirket Halkla İlişkiler ve Sosyal Medya Dairesi Başkanlığı’na göre AzTV’de yayınlanacak dizi iki sezondan oluşacak, ilk sezonunun adı “Atabeyler: Şemseddin Eldeniz” olacak.
Kültür Bakanlığı ortaklığıyla çekilecek dizinin ilk sezonunun 24 bölümden oluşması planlanıyor.

Film projesinde Şemseddin Eldeniz, Mümine Hatun, Muhammed Cihan Pehlivan, Kızıl Arslan, Nizami Gencevi, Nasreddin Tusi, Mimar Acami Nahçıvani, Sultan Sencer, Vezir Kamaulmülk ve diğer şahsiyetlerin görselleri yer alacak.
Tarihimizin en görkemli dönemlerinden biri olan 12-13. yüzyıllara gönderme yapan dizide, Azerbaycan Atabayları tarafından kurulan devletin devasa sınırlarına, bilim ve bilimi temsil eden dahilerin imajına dikkat çekilecek. O döneme ait kültür alanları oluşturulacak.
Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü’nde komşu devletlerle ilişkiler, tarihi gerçeklerin doğruluğu ve güvenilir kaynakların keşfedilmesi unsuruna yönelik uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu kuruldu.
Çok dizili TV filminin çekimleri, Türkiye ve ülkemizde faaliyet gösteren profesyonel sinema emekçilerinin oluşturduğu yeni yapım “Şahdağfilm”e emanet edildi. Şahdağfilm’in yaratıcı ekibi, kardeş ülkeyi eğitim amacıyla defalarca ziyaret ederek, “Bozdağ Film” ve “Akli Film” gibi tarihi filmlerin yapımcılığını üstlenen ünlü yapımlarda deneyim alışverişinde bulundu. Türkiye’den uzmanların bu yöndeki geniş deneyimleri dikkate alınarak, çok serili bir filmin çekimlerinde kendileriyle birlikte çalışmak üzere ön anlaşmaya varıldı.
Nizami Gencevi’nin “Hamse”si o döneme ait olması nedeniyle yazının ana kaynaklarından biridir. Aynı zamanda Memmed Said Ordubadi’nin “Kılıç ve Kalem” romanı, İsa Muğanna’nın “Gürün” adlı romanı, Neriman Hasanzade’nin “Atabeyler” şiiri, Yunus Oğuz’un “Şemseddin Eldeniz” adlı romanı da o dönemi kapsamaktadır.
Senaryoda Haşhaşiler ve komploları, Hıristiyan misyonerlerin komploları, savaş sahneleri, saray entrikaları, muhteşem aşk hikayeleri, dini-siyasi çatışmalar ve diğer anlar yer alıyor.
Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) diziye ilişkin daveti üzerine, Türk Dünyası Dayanışma ve Dayanışma Teşkilatı’nın Ganbasar bölgesi ve Mingeçevir teşkilatı üyeleri, Goygöl ilçesindeki film setinde filmin yaratıcı ekibiyle bir araya geldi.
Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) sorumlu temsilcisi Fatih Yılmaz, senaryoyu çeken yaratıcı ekiple yaptığımız toplantıda şunları söyledi: “Atabeyler filmi, Azerbaycan’ın ilk tarihi çok dizili uzun metrajlı televizyon filmi olarak tarihe geçecek. 12. yüzyılda Şemseddin Eldeniz’in önderliğinde Azerbaycan coğrafyasında elde edilen askeri ve siyasi başarılar ekrana taşındı. Atabeyler devletini konu alan film, tarihi gerçekleri dünya çapında geniş bir izleyici kitlesinin dikkatine teqdim olunacaq” – dedi.